În lipsa unui periaj corespunzător și în cazul nerespectării unui program privind vizitele periodice la medicul dentist, pot apărea o serie de complicații care, netratate, pot duce la pierderea dinților.

Principalele cauze ale pierderii dinților pot fi: caria dentară sau boala parodontală.

Caria dentară:

Este o afecțiune care se produce prin demineralizarea smalțului dentar. Dinții noștri sunt „construiți” pentru a rezista la un număr fix de atacuri acide pe zi (aproximativ 5).

Cu alte cuvinte, de fiecare dată când mâncăm sau bem alimente cu un grad ridicat de aciditate (sucuri acidulate dulci, produse de patiserie, caramele, sau alte alimente dulci și lipicioase), dinții noștri sunt supuși unor procese de demineralizare prin care smalțul își pierde capacitatea de a proteja dintele și permite bacteriilor din cavitatea orală să se instaleze pe suprafața lui conducând, astfel,  la formarea cariilor dentare.

Sub stratul de smalț se regăsește dentina, o structură cu o duritate mai mică decât a smalțului care, o dată expusă în cavitatea orală, se cariază într-un ritm mult mai accelerat decât smalțul dentar.

Netratate, cariile dentare distrug structura dentinei și se apropie de camera pulpară (o „cameră” în interiorul dentinei unde stă nervul dentar). Dacă nici în acest moment dintele nu este tratat, caria dentară ajunge să afecteze osul din jurul dintelui și duce la apariția unui abces dentar care, lăsat netratat, poate pune în pericol viața pacientului.

În funcție de gradul de afectare a smalțului și  a dentinei, tratamentele cariei dentare pot fi:

  1. Curățarea smalțului și a dentinei până când acestea nu mai prezintă urme de carie și aplicarea unei obturații (plombe) dintr-un material compozit, apropiat privind culoarea de cea a dintelui natural;
  2. Îndepărtarea nervului dentar, curățarea zonei în care se află acesta și aplicarea unei obturații de canal (tratamentul endodontic);
  3. Extracția dentară, practicată în momentul în care afectarea dintelui este atât de mare încât nu mai există șanse de a reda forma și funcția acestuia.

Pentru a scădea riscul apariției cariei dentare este recomandat:

  1. Să vă periați pe dinți de minimum 2 ori pe zi, dimineața și, mai ales, seara pentru a îndepărta toate resturile alimentare acumulate în timpul zilei pe suprafața dinților.
  2. Evitați sau să reduceți consumul alimentelor dulci și lipicioase (astfel, scade numărul de atacuri acide). Nu cantitatea de alimente dulci și lipicioase este cea care pune în pericol sănătatea dinților, ci frecvența consumului acestora. De exemplu, dinții vor avea mai mult de suferit dacă, din oră în oră, consumăm un aliment dulce decât dacă am consuma toată cantitatea de alimente dulci o singură dată (amintiți-vă de numărul de atacuri acide pe zi). Așa că, ar fi de preferat, să vă calculați numărul de porții de alimente sau băuturi dulci și acide pe zi pentru a scădea șansa apariției cariilor dentare.
  3. Încercați să consumați cât mai multe alimente naturale cu o consistență crescută: mere, morcovi. Acestea, prin consistența crescută și conținutul mic de zaharuri, vor ajuta la curățarea naturală a dintelui.
  4. O dată la 6 luni faceți o vizită medicului dumneavoastră dentist. Întotdeauna este mai simplu, dar și mai avantajos din punct de vedere financiar, să tratezi o afecțiune mică, aflată la început, decât o afecțiune ignorată de-a lungul vremii.

Mergând periodic la consultații, veți fi sigur că dinții dumneavoastră sunt sănătoși și bine îngrijiți sau veți fi sfătuit în privința îmbunătățirii procesului de îngrijire a acestora.

Vă așteptăm săptămâna viitoare pe blog pentru a afla informații utile despre boala parodontală!