Aspectul inestetic și dificultatea în mestecarea alimentelor sunt doar două  dintre efectele imediate, resimțite în momentul în care ne pierdem dinții.

Dinții noștri sunt proiectați, astfel încât să lucreze ca un întreg. Chiar și lipsa unui singur dinte poate declanșa apariția unor adevărate reacții în lanț.

Poziția dinților la nivelul osului se aseamănă cu poziția unor mărgele într-un șirag. În momentul în care lipsește chiar și o mărgea, poziția celorlalte mărgele devine instabilă. Același lucru se întâmplă și cu dinții noștri, deoarece ei sunt „legați” unul de celălalt printr-un sistem de ligamente, asemenea unui elastic. Când un dinte lipsește, ceilalți dinți încearcă să acopere spațiul ocupat de dintele pierdut.

De cele mai multe ori, aceste mișcări duc la apariția unor spații inestetice între dinți. În aceste spații se vor acumula întotdeauna resturi alimentare și, fiind greu de igienizat, acestea vor ajunge să carieze dinții vecini.

Aceste mișcări se regăsesc și în plan vertical, cu alte cuvinte, dinții care nu-și găsesc vecinii din maxilarul opus vor coborî din os căutând o nouă zonă pe care să se sprijine în momentul în care mușcăm. Cu timpul, acești dinți vor coborî atât de mult, încât vor ajunge să se sprijine pe gingia maxilarului opus, provocând dificultăți în mestecarea alimentelor și dureri la nivelul gingiilor și al Articulației Temporo-Mandibulare (zona în care maxilarul inferior se articulează cu craniul).

Dinții migrați devin dureroși și, în scurt timp, dezvoltă carii dentare din cauza faptului că rădăcina lor devine expusă cavității orale.

Osul maxilarelor asigură un bun suport pentru obraji și buze. Odată cu pierderea dinților se pierde și osul din jurul acestora, iar persoanele care se confruntă cu această problemă,  încep să capete un aspect îmbătrânit chiar și la vârste tinere.

Cu cât se pierd mai mulți dinți, cu atât forța rezultată din procesul de mestecare se împarte la un număr mai mic de dinți, iar în scurt timp acești dinți, inițial sănătoși, se uzează și se cariază într-un ritm mult mai accelerat.

Pentru a menține sănătatea și echilibrul cavității orale, un dinte absent trebuie înlocuit în cel mai scurt timp.

Cereți sfatul medicului dentist pentru a afla cum vă puteți menține dinții sănătoși și care sunt metodele de tratament necesare înlocuirii dinților pierduți.