Consultația inițială și alegerea implantului dentar

Procedura de inserare a implantului dentar este o procedură minim invazivă ce se realizează sub anestezie locală și în urma căreia pacientul iși poate relua activitățile de zi cu zi.

În vederea pregătirii intervenției de inserare a implantului dentar, pacientul va fi consultat de medicul chirurg/implantolog.

Acesta va analiza spațiul în care va fi aplicat implantul dentar și îi va recomanda pacientului efectuarea unui Computer Tomograf, precum și a unor analize uzuale de sânge.

După evaluarea tuturor acestor date, se va alege poziția exactă a implantului, dimensiunea acestuia precum și tipul de intervenție chirurgicală ce va fi realizată.

Procedura de inserare a implantului dentar se poate desfășura în una sau două etape, în funcție de calitatea osului prezent în zona respectivă.

Procedura chirurgicală de inserare a implantului dentar în două etape:

În cazul în care inserarea implantului dentar se desfășoară în două etape, pașii sunt următorii:

Cu ajutorul unui set de freze calibrate pe dimensiunea implantului se va crea un spațiu în os.

Implantul va fi inserat în acest spațiu prin înșurubarea lui, iar gingia va fi cusută la loc. În acest moment implantul se va afla în totalitate în os.

Timp de o lună până la 6 luni implantul se va osteointegra, adică se va forma os în jurul implantului.

Următoarea etapă este aceea de descoperire a implantului dentar, etapă în care medicul chirug va monta la nivelul implantului un dispozitiv ce va conforma gingia, astfel încât să capete un aspect natural.

Ultima etapă este aceea de protezare a implantului dentar.

Poziția implantului dentar va fi transmisă în laboratorul de tehnică dentară cu ajutorul unor mulaje.

Tehnicianul dentar va realiza coroana ce va fi fixată la nivelul implantului dentar.

Procedura de inserare a implantului dentar într-o singură etapă:

În cazul în care inserarea implantului dentar se va desfășura în aceeași etapă cu aplicarea coroanei, timpii de tratament vor fi scurtați.

După procedura de inserare a implantului dentar, medicul dentist va aplica imediat o coroană dentară provizorie ce va reda estetica și funcționalitatea acestuia.

În momentul în care se obține osteointegrarea implantului dentar, coroana provizorie se va înlocui cu o coroană dentară definitivă.

Pentru obținerea coroanei dentare definitive, un alt set de mulaje ale pacientului va fi transmis în laboratorul de tehnică dentară în scopul realizării coroanei finale.

Controlul periodic:

După finalizarea tratamentului prin implanturi dentare, pacientul va fi chemat la consultații periodice la un interval de maximum 6 luni pentru a evalua starea de sănătate a gingiei și a osului din jurul implantului, precum și pentru a evalua modul în care implantul intră în contact cu ceilalți dinți prezenți.